دیپلما30 | هدف فرهنگی جمهوری اسلامی ایران همبستگی معنوی میان ملتها است
دستگاه دیپلماسی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران، سیاست خود را در خارج از کشور بر اساس اصل احترام متقابل و تعامل مؤثر و سازنده قرار داده و تلاش میکند تا انقلاب شکوهمند اسلامی ایران، دستاوردهای آن و آموزههای اسلام ناب محمدی را به جهانیان معرفی کند.

عبدالرضا راشد معاون توسعه روابط و مطالعات منطقهای و بینالمللی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی به مناسبت سالگرد سی سالگی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی و دهم تیرماه؛ روز دیپلماسی فرهنگی در یادداشتی که در روزنامه ایران منتشر شده است، نوشت: سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، قرارگاه فعالیتهای فرهنگی بینالمللی نظام جمهوری اسلامی ایران در خارج از کشور به شمار میآید. این سازمان که در سال 1375 برای تجمیع فعالیتهای فرهنگی بینالمللی تاسیس شد از طریق نمایندگیهای فرهنگی خود در خارج کشور (حدود 60 نمایندگی فرهنگی) برنامههای متعددی برای تصویر سازی صحیح از ایران و با هدف اثرگذاری بر مخاطبان خود انجام میدهد.
برگزاری سمینارهای علمی برای مخاطبان دانشگاهی، انتشار کتب و مجلات متعدد، برگزاری هفتههای فرهنگی، نمایشگاه و کارگاههای آموزشی، آموزش زبان فارسی، اعطاء فرصتهای مطالعاتی، برگزاری اردوهای آموزشی، امضای تفاهم نامه همکاری با سازمانهای همتای خارجی برای اجرای برنامههای مشترک فرهنگی، میزگردهای علمی و گفتوگوهای دینی در قالب برنامه مبادلات فرهنگی امضا شده با کشورها تنها بخش کوچکی از فعالیتهایی است که سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی توسط مراکز ستادی خود و از طریق نمایندگیهای فرهنگی اجرا میکند.
دستگاه دیپلماسی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران، سیاست خود را در خارج از کشور بر اساس اصل احترام متقابل و تعامل مؤثر و سازنده قرار داده و تلاش میکند تا انقلاب شکوهمند اسلامی ایران، دستاوردهای آن و آموزههای اسلام ناب محمدی را به جهانیان معرفی کند. فرهنگ و تمدن ایران اسلامی که سهم عمدهای در شکوفایی فرهنگ جهانی داشت قابلیت این را دارد که همگرایی ملتهای منطقه را در زمینههای فرهنگی افزایش دهد.
دستگاه دیپلماسی فرهنگی ایران تلاش میکند تا ضمن زدودن هراسی که دشمنان ایران از انقلاب اسلامی در جهان ایجاد میکنند، تصویری صحیح از فرهنگ ایران و دستاوردهای انقلاب اسلامی در خارج از کشور بسازد. دلهای حق جویان جهان پذیرا و آماده دریافت پیامهای معنوی و نداهای صلح و دوستی و برادری جمهوری اسلامی ایران است.
قدرت نرم ایران ناشی از حقانیت پیام معنوی و اهداف آرمانی انقلاب اسلامی است که دلهای ملتهای جهان از شرق تا غرب تشنه آن است. قلمروی فرهنگ و تمدن ایران بسیار فراتر از مرزهای جغرافیایی امروز است. مرزهای ایران فرهنگی روزگاری از کنارههای مدیترانه در غرب تا مرزهای غربی چین در شرق امتداد داشت. تأکید بر پیوستگیهای فرهنگی و ریشههای مشترک تاریخی در منطقه و بازتولید همبستگیهای معنوی ملتها در چاچوب همزیستی مسالمت آمیز در زمره اهداف فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در منطقه است.
همچنین پیامهای معنوی و استقلال طلبانه مبتنی بر کرامات انسانی علاقه مندان خود را نه تنها در میان مسلمانان منطقه بلکه در میان ملتهای حق جوی جهان دارد. اندیشههای عالمانه حضرت امام خمینی(ره) و مقام معظم رهبری(مد ظله العالی) علاقه مندان زیادی را در جهان دارد و ما در هر جایی که حضور مییابیم با این بازخوردها و علاقه مندیها مواجه هستیم.
در یک جمله پشتوانههای دیپلماسی فرهنگی ایران که بر روی پیامهای انسان دوستانه و صلح آمیز برای تمام ابنای بشر استوار شده جاذبه و قدرت فراوانی دارد و این ثروتی است که از آموزههای اسلام ناب محمدی(ص) و فرهنگ و تمدن شکوفای ایران اسلامی نشأت گرفته است. از این روست که سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، معرفی و شناساندن تمدن نوین اسلامی – ایرانی را وجهة همت خود قرار داده است.
سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی فعالیتهای فرهنگی خود را بر چهار اصل اساسی قرار داده است. این اصول در راستای تحقق اهداف دیپلماسی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران بکار گرفته میشود. بر این اساس اولین قدم در فعالیتهای فرهنگی، شناخت کشورها براساس مقتضیات فرهنگی- اجتماعی آنهاست. شناسایی ذائقه مخاطبان، مهم ترین بخش آغاز هر فعالیت فرهنگی است. تا شناختی از اوضاع و شرایط کشورها و نیاز فرهنگی مخاطبان حاصل نشود نمیتوان به اهداف در نظر گرفته شده دست یافت.
دومین اصل، تصویر سازی صحیح از ایران اسلامی و انقلاب اسلامی است. پس از شناخت فرهنگی منطقه است که میتوان تصویر درستی مبتنی بر واقعیتهای جمهوری اسلامی ایران به ملتها ارائه داد و تبلیغات منفی و مسموم دشمنان ایران و اسلام را نقش بر آب کرد. تعامل مؤثر و سازنده در عرصه فرهنگی با کشورها در چارچوب منافع ملی طرفین و براساس اصل برابری و احترام متقابل سومین اصل سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی است. پس از اجرای صحیح این سه اصل است که میتوان به مرحله تأثیرگذاری ورود کرد و این در واقع همان قابلیت قدرت نرم است که به دنبال متقاعد کردن و ایجاد نگرش مثبت و جاذبه دلها است. این راهبرد از نمایندگیهای جمهوری اسلامی ایران در خارج از کشور به عنوان صف تا مراکز پشتیبانی کننده داخلی به عنوان ستاد عملیاتی دنبال میشود. در مجموع قابلیت و توان فرهنگی ایران اسلامی این پتانسیل را دارد که با اتکا به پشتوانههای استوار تمدنی با قدرت پیش رود، به ویژه آنکه انقلاب اسلامی ایران از ماهیت فرهنگی به عنوان بن مایه قدرت نرم برخوردار است.
نکته آخر این است که امسال از سوی مقام معظم رهبری، سال «سرمایه گذاری برای تولید» نامگذاری شده است. باید بگویم که این موضوع، فرصتی است تا ارجحیت و برتری فرهنگ بر اقتصاد که از پایه های اصلی انقلاب اسلامی ایران به شمار می رود، نمایان شود. سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، با تمرکز بر صادرات محصولات فرهنگی و صنایع خلاق، تلاش خواهد کرد که قدرت فرهنگی ما را بیشتر به جهانیان نشان دهد و از آن سو، جذابیت های سرمایه گذاری در کشور را به بهترین شکل ممکن برای دیگران نمایان سازد.
روابط عمومی و اطلاع رسانی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی